Groep 1/2 Cynthia en Andrea

BERICHTEN

22 feb 2023 - Thema Onderwaterwereld
Preview foto In onze school is het schoolbrede project Beestenboel feestelijk geopend in de kuil. Het duo Freek&Vonk zorgden voor een spetterende show waarbij allerlei dieren-weetjes de revue passeerden. Een aantal dieren werd door de mannen aan ons voorgesteld. De schildpadden, de slang, de kakkerlakken, de baardagame, de woestijnratten, de salamander, ze zijn allemaal voor een weekje bij ons op school. We leren over deze dieren, mogen naar ze kijken en soms ook aanraken.

 

In onze klas werken we aan het thema: de onderwaterwereld. Wij zullen veel werken en leren over de onderwaterdieren. Vorige week zijn we met de kleutergroepen een kijkje gaan nemen in Blijdorp in het Oceanium. Daar hebben we veel onderwaterdieren gezien! In onze klas maken we met elkaar ook een Oceanium. Bij de werkles maken we een oceaan-puzzel, knippen en plakken we vissen en verven we erop los. In onze klas staan er ook veel boeken om in te kijken. Voor even zijn we in een compleet andere wereld.


12 jan 2023 - Een mooi 2023 gewenst!
Preview foto Het nieuwe jaar is begonnen! 

In de klas hebben we het nieuwe jaar ingeluid met een glaasje kinderchampagne. Proost! Dat we maar veel mooie momenten met elkaar zullen beleven. Onze wensen voor het nieuwe jaar hebben we op papieren vlinders geschreven en in de kuil op de achterwand gehangen. De wensen waren zeer divers. Ik wens dat het gaat sneeuwen! Ik wens een mooie nieuwe kamer. Ik wens dat ik mijn zwemdiploma ga halen enz. Dat die wensen dit jaar maar uit mogen komen!

Deze week zijn we gestart met ons nieuwe thema: Tijd. Op de thematafel staan klokken, wekkers en horloges. Van papier werden er al wat klokken gemaakt. De juf heeft een prentenboek voorgelezen over een slak die elke keer te laat kwam omdat hij zo langzaam was. Gelukkig was hij net op tijd om het vuurwerk te zien. Ook in de klas hangt er vuurwerk aan de muur. Geen echt vuurwerk natuurlijk! We hebben met verf en een wc-rol vuurwerk gestempeld op zwart papier. Naast het werken over de klok staan ook de babytijd, dagen van de week, seizoenen en tijdsbegrippen centraal de komende periode.

 

 


16 nov 2022 - De Onderstebovenpiet
Preview foto Vandaag kwamen we in een wel heel rommelig klaslokaal binnen! De Onderstebovenpiet was vannacht in onze klas geweest en had veel spullen ondersteboven gezet. Ook was het versje (Piet heeft verdriet) dat we de laatste tijd oefenden ineens verdwenen. Heel raar allemaal. Wij waren er zelf een beetje ondersteboven van! Gelukkig zijn we heel goed in samenwerken en hadden we de klas snel weer netjes. Er werd bedacht dat er een verbodsbord moest komen voor op het raam: verboden voor de Onderstebovenpiet! Met de kinderen hebben we een brief opgesteld. Die Onderstebovenpiet moest even van ons horen dat hij voortaan niet meer zo'n rommel mag maken in onze klas. Daarna zijn we een wandeling gaan maken door de buurt op zoek naar een brievenbus. Daar hebben we de brief op de post gedaan. Zou Onderstebovenpiet ons een brief terugsturen? We wachten af...

05 okt 2022 - Kinderboekenweek: Gi-ga-groen
Preview foto De Kinderboekenweek staat in het teken van het thema: GI-GA-GROEN.

Tijdens de Kinderboekenweek besteden we veel aandacht aan boeken. We lezen veel voor, enthousiasmeren kinderen om bezig te zijn met verhalen en spelen en werken in het thema Gi-Ga-Groen. In deze week genieten de kinderen van twee voorstellingen. We starten de week met een voorstelling in de speelzaal. Juf Cynthia en juf Leslie spelen het prentenboek na van de Blaadjesdief. De eekhoorn (juf Leslie)schrikt wanneer zij merkt dat er een blaadje mist aan de boom waarin ze woont. Zij denkt dat een dief het blaadje gestolen heeft en gaat samen met vogel op zoek naar de dief. Later blijkt dat de wind de dief is geweest. In de herfst blaast de wind zo hard dat de blaadjes van de bomen vliegen. In diezelfde week komt Erne van Erne Maat Voorstellingen een leuke voorstelling spelen met haar poppen. De voorstelling is gebaseerd op het prentenboek: Coco kan het! In de speelzaal kijken we ademloos toe hoe Coco leert vliegen en allerlei gevaren tegenkomt. 

 

 

 


03 okt 2022 - Herfst
Preview foto Het thema herfst is in onze klas al goed te zien. De huishoek is omgetoverd tot een boshuisje waar kabouters 'kastanjesoep' maken in een keteltje. Er kan veel soep gemaakt worden van kastanjes want de kinderen hebben na schooltijd met ouders veel kastanjes geraapt. Wat zijn ze betrokken bij dit thema! Leuk om te zien. Kastanjes in de huishoek, een kaboutermuts en een ketel geven weer een nieuwe spelimpuls. In de bouwhoek bouwen de kinderen huisjes voor de bosdieren(knuffels). Hoe groot moet het huis voor muis worden? Is dat huis groter of kleiner dan het huis van vos? Kinderen zijn in deze hoek aan het handelen met rekenbegrippen als kort, lang, dik, dun, smal, breed, hoog en laag. De huisjes kunnen opgemeten worden met een touwtje of met een rolmaat. Op een rolmaat ontdekken ze cijfers! Er zijn wel meer plekken in de klas waar cijfers te vinden zijn. Er is ook een ontdektafel. Hier kan gespeeld, dus geleerd, worden met de herfstvruchten die er liggen. Kastanjes, dennenappels, eikels en blaadjes worden gemeten en gewogen. Er wordt geteld. Ook hangen er woordkaarten met namen van herfstvruchten en van andere woorden die bij de herfst passen. Deze woorden kunnen nageschreven of gestempeld worden. We leren een versje over een spinnetje dat op zoek is naar een vriendinnetje en we maken met wol een web op het plein. Tijdens de werkles maken we een spinnenweb met ecoline en zand (ja, echt waar!)

Ook gaan we op zoek naar echte spinnen, groot en klein, ze mogen er allemaal zijn!


05 sep 2022 - Thema: Kikker & zijn vriendjes
Preview foto We starten het schooljaar met het thema: Kikker & zijn vriendjes. Deze weken staat de groepsvorming centraal. Wie zitten er in de klas? Hoe maak je vrienden? Wat zijn de regels en afspraken in onze groep? De kinderen leren in onze groep: samenwerken, elkaar helpen, op je beurt wachten, elkaar troosten, delen met elkaar. Op het prikbord komen deze dingen in de vorm van foto's te hangen. Zo maken we deze doelen zichtbaar voor de kinderen. De prentenboeken van Kikker & zijn vriendjes sluiten heel goed aan bij de sociaal-emotionele onderwerpen die centraal staan. Ook starten we weer met zorgtaken en maatjeswerk. De kinderen van groep 1 en groep 2 starten weer met het werken met takenkaarten en het planbord.